Kata’s vormen het “woordenboek” van karate, waarbij je met een gedegen kennis van de basiskata’s (Heian 1 t/m 5) al snel complexere ‘zinnen’ kunt maken in de hogere kata’s. De officiële Shotokan-katalijst bestaat uit 26 kata’s, waarvan een aantal in een ‘Dai’ (hoger / groter) en een ‘Sho’ (lager / korter) versie voorkomen. De begrippen ‘Dai en ‘Sho’ slaan niet zozeer op moeilijkheidsgraad, maar eerder op het voorkomen van grotere bewegingen of langere standen in de Dai-versie, tegenover een nadruk op kortere standen en kleinere bewegingen in de Sho-variant.
Buiten de lijst van 26 officiële Shotokan kata zijn er nog een aantal vormen die als extra worden beschouwd. Het gaat hier om varianten op kata’s uit de hoofdlijst (Meikyo heeft bijvoorbeeld een 2e en 3e variant), die voortborduren op de thema’s die in de kata’s uit de hoofdlijst terug komen. Ook zijn er voorbeelden van een Shotokan-versie van kata’s uit andere stijlen, zoals bijvoorbeeld Hyakuhachi-ho (108 stappen) een aangepaste versie is van de kata Suparinpei uit Goju-Ryu.
Zoals gezegd, is het belangrijk voor het aanleren van de hogere kata’s dat men een goed begrip heeft van de technieken uit de 5 basis kata’s. De hogere kata’s voegen elk één of meer thema’s toe aan het repertoire van de beoefenaar (bijvoorbeeld de ‘gewortelde’ stand in Sochin, of ademhalingstechnieken in Hangetsu) en hebben elk hun eigen karakter. Het kan zijn dat een kata lekker bij je past, of juist helemaal niet: het is een mooie uitdaging om je eigen favoriete of ’tokui’ kata te vinden. Daarmee kan je met de bestaande Shotokan lijst wel even vooruit!