Trainingsrooster

 

Dinsdag

18:00 – 19:00
Kinderen (6 tot 13 jaar)

Trainers:
Taco Scheltens
Danny Eijsermans
Peter Racz
Willem Janssen

19:00 – 20:00
Kinderen (13 t/m 16 jaar)

Trainer:
Wisselend

19:00 – 20:30
Volwassen (vanaf 17 jaar)

Trainer:
Roland de Bonth

Locatie: Anne Frankschool

Woensdag

19:30 – 21:00
Volwassenen (vanaf 13 jaar)

Trainer:
Paul van den Broek

Locatie: Anne Frankschool

Vrijdag

18:00 – 19:00
Kinder karate (vanaf gele band of 10 jaar)

Trainer:
Bart Simons

19:00 – 20:30
Volwassen (vanaf 13 jaar)

Trainer:
Dirk Vellinga

Locatie: Anne Frankschool

Zondag

10:30 – 12:00
Buitentraining (vanaf 13 jaar)

Trainer:
Dirk Vellinga

Alleen in de zomermaanden en bij mooi weer. Bij twijfel check de app.

Locatie: Kasteel Endegeest

Trainers

Bij Kishido trainen we op hoog niveau. Binnen onze club zijn we gezegend met een groot aantal dangraden en rijke achtergronden in de martial arts. Die verscheidenheid benutten we als kracht met ons diverse trainersteam. Wat ons bindt is dat we allemaal Shotokan-karate beoefenen en een vast lesprogramma hanteren. Daarbinnen brengt elke trainer zijn eigen nuances aan. En dat leidt tot rijk opgeleide karateka binnen onze club.

 

Kishido Karate | Leiden | Tahar van der Straaten | Penningmeester Kishido

Tahar van der Straaten

5e dan karate KBN, Leraar Karate-do KBN, Penningmeester Kishido
;

Al sinds 1987 (mijn 18e) doe ik aan karate. In mijn dorp in Noord-Brabant werd toen een karateclub van de stijl wadokai gestart. Die stijl heb ik tot mijn 3e kyu (bruine band) beoefend. Behalve in mijn dorp trainde ik ook bij de studenten mee, onder leiding van Huub Meijer. Toen ik vanwege studie naar Den Haag verhuisde, heb ik ook andere vechtsporten uitgeprobeerd, waaronder een jaar wingchun Kungfu. In 1993 verhuisde ik naar mijn huidige woonplaats Leiden en besloot ik me om te scholen naar Shotokan-karate bij Aad van Polanen. Er werden veel lesuren gegeven, dus ik kon mijn energie kwijt. Na aantal jaren trainen wilde ik mezelf technisch verbeteren, dus ben ik ook in Den Haag gaan trainen bij Tom Wessels. Na het behalen van mijn eerste dan bleef ik in Den Haag trainen, met onder andere Dimitra Limneos. In de tussentijd ontmoette ik Paul de Nobel, de oprichter van Kishido, en ben ik bij hem gaan trainen. Om het lesgeven te verdiepen ben ik de cursus dojo-assistent gaan doen. Omdat we bij Kishido op hoog niveau kunnen trainen heb ik onder begeleiding van Paul ook mijn 3e en 4e dan behaald. In mijn ‘jonge’ jaren heb ik af en toe aan wedstrijden meegedaan en volgde ik graag stages van hooggegradueerde karateka.

Binnen Kishido vervul ik ook de rol van penningmeester.

Kishido Karate | Leiden | Dirk Vellinga | Voorzitter Kishido | Nederlands kampioen

Dirk Vellinga

4e dan karate KBN, Voorzitter Kishido
;

Al sinds de basisschool wilde ik graag een vechtsport doen. Het was voor mij een link naar mijn ‘roots’ in Japan en ook iets wat toen natuurlijk ontzettend cool was. Mijn moeder hield dat tegen omdat het te gewelddadig zou zijn voor mij. Na lang zeuren, gaf ze uiteindelijk toe. “Maar dan moet het wel een Japanse vechtsport zijn,” sprak ze me streng toe. Van mijn moeder (zelf Japanse) mocht ik iets doen dat ze kende.

Ik ben begonnen met kyokushinkai karate in Eindhoven, een full-contactstijl. Toen de club werd overgenomen door sensei el Hatri ben ik daar verder gegaan met shotokan-karate. Als snel belandde ik daar in de selectie waar ik enorm veel heb geleerd. Toen ik ging studeren in Maastricht ben ik verder gegaan met karate bij sensei Wewengkang van de JKA. In die tijd was ik erg fanatiek bezig met karate, werd ik 3x Nederlands kampioen en heb ik meegedaan aan het EK. Naast het fanatieke trainen heb ik ook met andere karateka de eerste studentenkaratevereniging van Maastricht opgericht: ‘S.K.V.M. Kinran’, een club die nog steeds actief is in Maastricht. In mijn studententijd heb ik ook diverse andere vechtstijlen geprobeerd (jiujitsu, aikido, judo, capoeira, wado ryu), maar mijn passie lag toch duidelijk bij shotokan-karate. Naast de trainingen in Maastricht heb ik ook in Hawaii (sensei Maeda) en in België (sensei Sawada) bij de JKA getraind. In verband met mijn werk ben ik naar Leiden verhuisd en ben ik eerst in Amsterdam bij sensei Marques en daarna bij sensei de Nobel in Leiden verder gegaan. Daarnaast judo ik bij sensei vd Hoorn in Oegstgeest. Beroepsmatig ben ik momenteel een differentiatie bewegingsapparaat aan het doen binnen de opleiding huisartsgeneeskunde. Daarbinnen verdiep ik me nog meer in o.a. biomechanica, sportletsels, orthopedie etc. Dat ondersteunt me in het begrip van karate. 24 jaar verder ben ik nog steeds erg gepassioneerd over karate in al zijn facetten.

Ik houd me binnen Kishido bezig met lesgeven en ben voorzitter van de vereniging.

Kishodo Karate | Leiden

Kevin Augustijn

5e dan karate KBN, Dojo assistent KBN
;

In 1989 begon ik met karate: toen nog Shaolin Kempo in Moordrecht (Tommy Tahitu). Kempo was toen als stijl aangesloten bij de KBN, maar was vanwege de sterke Pencak Silat- en Kung Fu-invloeden altijd een beetje een vreemde eend in de bijt. Kempo is een meer vloeinde stijl met veel minder kime-momenten zoals we die in Shotokan kennen. Toen ik ging studeren in Leiden, kwam ik in aanraking met Shotokan-karate via het sportcentrum (bij Aad van Polanen). Shotokan bleek veel beter bij me te passen. Na nog een tijdje op en neer gependeld te hebben tussen Leiden en Moordrecht heb in 2000 de stap genomen om bij Paul de Nobel Shotokan te gaan trainen. Lange tijd was ik niet geïnteresseerd in het halen van een hogere dangraad (ik was toen 3e dan Kempo), maar in 2011 behaalde ik alsnog mijn 3e dan Shotokan. Inmiddeld ben ik toe aan mijn 5e danexamen. En corona willing gaat dat in december 2021 hopelijk lukken.

Ik geef regelmatig les bij Kishido en begeleid een groep kinderen bij de sportschool van Aad van Polanen. In mijn lessen combineer ik biomechanische principes in de basistechnieken met een praktische kijk op de uitleg van de kata’s.

Kishodo Karate | Leiden

Roland de Bonth

4e dan karate KBN, Secretaris Kishido
;

Op mijn 19e kwam ik in aanraking met karate. Tijdens mijn studietijd schafte ik een sportkaart aan waarmee ik onbeperkt kon sporten. De karateka die in de dojo op het sportcentrum trainden, vielen duidelijk op: hun gesteven witte pakken, vastberadenheid en toewijding maakten dat ik me inschreef voor een cursus karate. Ik was gelijk verkocht: dat was in 1986. Na mijn studententijd verhuisde ik verschillende malen en steeds opnieuw ging ik op zoek naar een nieuwe karatevereniging. In 2004 werd ik lid van de dojo van sensei Paul de Nobel. Hij spoorde me aan eindelijk eens mijn eerste dan te halen. Daarna volgden ook nog de tweede en de derde dan.

Karate is voor mij meer dan een sport die je een paar keer per week beoefent. Ook in mijn vrije tijd streef ik ernaar mijn karate te verbeteren. Hoewel mijn snelheid de afgelopen jaren is afgenomen, zijn mijn kracht, lenigheid en techniek wel nog op peil. Ik vind karate een uitstekende manier om gezond en (mentaal) fit te blijven. En omdat karateka elkaar met veel respect behandelen is de kans op blessures gering. Je kunt karate dus je leven lang blijven beoefenen.

Bij Kishido vervul ik de rol van secretaris.

Kishodo Karate | Leiden

Paul van den Broek

4e dan karate KBN
;

Ik ben rond 1975 met karate begonnen, Shotokan en Kyokushinkai, in Leiden. In 1979 ging ik voor studie naar Chicago en kwam min of meer toevallig terecht bij JKA Shotokan onder leiding van Shojiro Sugiyama (Chicago) en Hidetaka Nishiyama (Los Angeles). Nishiyama was één van Gichin Funakoshi’s oorspronkelijke studenten; hij heeft JKA helpen oprichten en de trainersopleiding op het hoofdkwartier in Tokyo opgezet. Sugiyama was de beste karatetrainer die ik heb gehad. Hij wist precies hoe je iets kon verbeteren of wat er mis ging als iets niet lukte, en hij gaf veel persoonlijke aandacht (op een zondagochtend belde hij me op de keukentelefoon om me ibuki -diep inademen, krachtig uitademen- te laten oefenen. Mijn huisgenoten werden er wakker van; die moest ik later wat uitleg geven). De trainingen waren mokerzwaar, 5 keer per week 1,5 tot 2 uur. Voor mij was dat een gouden tijd. Vijf keer in de week trainen, deelname aan een dozijn toernooien waaronder een paar keer de USA National Championships (kata en kumite, met een aantal medailles), meerdaagse clinics van andere Japanse grootmeesters zoals Enoeda en Kase. In 1982 behaalde ik 1ste dan en in 1985 2ste dan.

Tijdens een tussenjaartje terug in Nederland (’80-‘81) heb ik bij John Reeberg (Kyokushinkai) getraind. Reeberg focuste op sparren; hij was tweevoudig Europees zwaargewicht kampioen en zou het volgende jaar brons halen op de wereldkampioenschappen. Ik heb in dat jaar ook deelgenomen aan de Nederlandse kampioenschappen.

In 2008 ben ik definitief uit de VS naar Nederland teruggekomen en met karate gestopt. Totdat ik via een kennis over Kishido en Paul de Nobel hoorde. De atmosfeer en de benadering bevielen me en in 2015 heb ik daar karate opgepakt, en ben er nog steeds. Intussen heb ik bij de KBN 3e en 4 e dan gehaald. Naast zelf trainen probeer ik vooral de spirit en de lessen van Sugiyama en Nishiyama senseis door te geven.

 

Contributie

 

 

Kinderen

1 à 2 trainingen
Tot en met 12 jaar

€ 50,00 per kwartaal

 Volwassenen

Onbeperkt trainen
Vanaf 13 jaar

€ 50,00 per kwartaal

Contributie wordt voor het begin van het betreffende kwartaal overgemaakt. Vermeld daarbij je naam en het kwartaalnummer, bijvoorbeeld “Truus de Vries Q2” voor april t/m juni.

Je kunt ook een automatische periodieke overboeking instellen. Als je deze instelt binnen de twee weken voor aanvang van het volgende kwartaal, is vermelding van het kwartaalnummer niet nodig. Voor het instellen van een periodieke overboeking zie bv. hier:

 

Proefles

Wil je eens meetrainen en de sfeer komen proeven bij Kishido? Je bent meer dan welkom! We hebben een laagdrempelige, vriendelijke cultuur, onze clubleden helpen je graag bij je eerste les.

Een proefles is gratis. Je hoeft nog niet direct een karatepak aan te schaffen, een wit T-shirt en een sportieve broek zijn voldoende!  

Karate is een populaire sport en we richten ons daarnaast ook op zelfverdediging tijdens een speciaal uur. Zelfs tijdens de coronaperiode hebben we meerdere nieuwe leden mogen verwelkomen.

Op dit moment is er voor de kinderles een wachtlijst. Een proefles is meestal gelijk mogelijk, maar als je daarna lid wil worden en verder wil trainen, kan het zijn dat je een tijd moet wachten. Voor de volwassenentraining is geen wachtlijst.

Om een proefles aan te vragen, stuur een mail naar:

Roland de Bonth

karate.kishido@gmail.com.

 

Meld je nu aan voor een proefles!

Examens

Karate werkt met een bandensysteem. Je begint met een witte band en werkt via een aantal gekleurde banden (kyu) toe naar een zwarte band. Vanaf een zwarte band verandert de kleur van je band niet meer, maar kun je jezelf verder ontwikkelen met verschillende dangraden. Bij Kishido trainen we op alle niveau’s, bij ons kun je dus ook examen doen. Examens organiseren we elk half jaar voor de karateka die aan een volgend niveau toe zijn. Dat bepaal je bij karate als student niet zelf, die inschatting maken de trainers voor je. Je hoeft voor een examen in principe niet veel thuis voor te bereiden, tijdens de lessen trainen we alle technieken waar je op getoetst wordt veelvuldig. Ben je toch nieuwsgierig naar eisen die de Karatebond Nederland stelt aan de verschillende kyu (banden), dan kun je hieronder alvast een indruk krijgen.

 

Kishido Karate | Leiden | Examen | Diploma | Witte band | Gele band | Oranje band

Exameneisen

De 26 Shotokan-kata’s

Contact en informatie
Roland de Bonth
(+31) 6 49 01 85 55
karate.kishido@gmail.com

Adres Kishido Karate Leiden
Gymzaal Anne Frankschool
Zuster Meijboomstraat 2
2331 PD Leiden  (Googlemaps)

Social Media

Contactformulier